Geuzinge, Johan 1a

Birth Name Geuzinge, Johan
Gender male

Events

Event Date Place Description Notes Sources
Birth about 1288    
1a

Parents

Relation to main person Name Relation within this family (if not by birth)
Father Geuzinge, Laurens
Mother , Elisabeth
         Geuzinge, Johan

Families

    Family of Geuzinge, Johan
  Children
 1. Geuzinge, Laurens

Pedigree

 1. Geuzinge, Laurens
  1. , Elisabeth
   1. Geuzinge, Johan
     1. Geuzinge, Laurens

Ancestors

Source References

 1. Richard van Schaik: Kwartierstaat van mijn neef en nicht
   • Page: Johan Geuzinge
   • Citation:

    Johan Geuzinge [Parents] 1 was born about 1288.

    Hij kan rond 1288 zijn geboren. Zijn eerste vermelding was van 25 juli 1319 en zijn laatste zal geweest zijn van 26 april 1331, toen een geschil van Hendrik en Johan van Borculo met de gebroeders Volker en Godekin van Echten beƫindigd werd en Johan Godesinc daarbij als getuige optrad. Daartussen wordt hij 23 augustus 1322 genoemd (getuige van Egbert Haco van den Rutenberg en diens gezin), 15 november 1323 (bezitter van een rente ten laste van Alfer van Schure en Nicolaas van Wilsem) en 26 mei 1328 (met ridder Johan Reding, knape Steven van Ruinen e.a. getuige bij de bekrachtiging door Drenthe van een arbitrale uitspraak in haar geschil met de bisschop).

    He had the following children:

    M i Laurens Geuzinge
    M ii Cyse Geuzinge

    ------------------------------------
    Johan Geuzinge

    1) J.W. Schaap, De heren van Ruinen en hun heerlijkheid (Nederlandse Leeuw CD-Rom, ISBN 90-800382-8-8), 1981, kol. 301, 25-7-1319, Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, Postbus 85630, 2508 CH 's-Gravenhage.
    "De bisschoppen van Utrecht hadden in de hoge en late Middeleeuwen een sterke band met Drenthe. Tijdens het episcopaat van Herbert van Bierum (of wellicht: van Wierum, 1139 - 1150) stelde de bisschop zijn ene broer Lefferd aan tot prefect van Groningen en de omringende Noorddrentse gebieden en een andere broer Lodolf tot prefect van Coevorden met jurisdictie over de rest van Drenthe. De Coevordense prefecten en de groeiende stad Groningen stelden zich steeds onafhankelijker op tegenover de bisschoppen, met als gevolg eeuwenlange moeilijkheden en strijd.
    Afzijdig van deze strijdgebieden bevond zich in het zuidwesten van Drenthe een heerlijkheid Ruinen. Deze heerlijkheid heeft zich in een veel rustiger bestaan kunnen verheugen."
    Letterlijke citaten zijn grotendeels als annotatie overgenomen, wegens het familierelatie bewijs dat in de tekst beschreven staat.