van Ruinen, Arnold II 1a

Birth Name van Ruinen, Arnold II
Gender male

Events

Event Date Place Description Notes Sources
Birth about 1165    
1a

Parents

Relation to main person Name Relation within this family (if not by birth)
Father van Ruinen, Otto II
         van Ruinen, Arnold II

Families

    Family of van Ruinen, Arnold II
  Children
 1. van Ruinen, Johan I

Pedigree

 1. van Ruinen, Otto II
  1. van Ruinen, Arnold II
    1. van Ruinen, Johan I

Ancestors

Source References

 1. Richard van Schaik: Kwartierstaat van mijn neef en nicht
   • Page: Arnold II van Ruinen
   • Citation:

    Arnold II van Ruinen [Parents] 1 was born about 1165.

    Hoofdtelg was een Arnold II van Ruinen (hoogstwaarschijnlijk zoon van Otto II en derhalve geboren ca. 1165), getuige en/of ministeriaal van de bisschop; bij hem worden de vermeldingen frequenter: 1204, 1206, 1209, 1210, 1211, 1215, 1217.

    Naast hem was er waarschijnlijk nog een broer, t.w. een Otto. Hij was een jongere en secundaire figuur, omdat hij in 1206 en 1211 getuige en ministeriaal was van de bisschop, doch beide malen met en na Arnold II. Ook kwam er nog een Johan van Ruinen voor, namelijk in 1212 als getuige van Volker van Coevorden, samen met Egbert van Groningen, Rodolf van Peize, Bertold Schulte (van Eelde) en Engelbert van Steenwijk; hij was een tijdgenoot van Arnold II en Otto van Ruinen, dus mogelijk hun broer.

    He had the following children:

    M i Ridder Johan I van Ruinen
    M ii Laurencius van Ruinen 1 was born estimated 1190.

    Zie Johan I van Ruinen

    -------------------------------
    Arnold II van Ruinen

    1)J.W. Schaap, De heren van Ruinen en hun heerlijkheid (Nederlandse Leeuw CD-Rom, ISBN 90-800382-8-8), 1981, kol. 274, Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, Postbus 85630, 2508 CH 's-Gravenhage.
    "De bisschoppen van Utrecht hadden in de hoge en late Middeleeuwen een sterke band met Drenthe. Tijdens het episcopaat van Herbert van Bierum (of wellicht: van Wierum, 1139 - 1150) stelde de bisschop zijn ene broer Lefferd aan tot prefect van Groningen en de omringende Noorddrentse gebieden en een andere broer Lodolf tot prefect van Coevorden met jurisdictie over de rest van Drenthe. De Coevordense prefecten en de groeiende stad Groningen stelden zich steeds onafhankelijker op tegenover de bisschoppen, met als gevolg eeuwenlange moeilijkheden en strijd.
    Afzijdig van deze strijdgebieden bevond zich in het zuidwesten van Drenthe een heerlijkheid Ruinen. Deze heerlijkheid heeft zich in een veel rustiger bestaan kunnen verheugen."
    Letterlijke citaten zijn grotendeels als annotatie overgenomen, wegens het familierelatie bewijs dat in de tekst beschreven staat.